Git Aremyr Lundström

25/07/2023
Stöd Git ekonomiskt för hennes stora klimatengagemang
Stöd Git ekonomiskt för hennes stora klimatengagemang

Välkommen till Gits blogg! 

Git har varit aktiv i Extinction Rebellion, Skogsupproret och Återställ Våtmarker ända sedan starten, bland annat har hon deltagit protesterna mot den norska oljeindustrin under Nordic Rebellion i Oslo och har varit en av dom som var häktade för en motorvägsprotest under 2022. Idag håller hon föredrag, jobbar med arrestsupport och koordinerar skogsprotester.

När började du engagera dig som klimataktivist?

Jag gick med i Extinction Rebellion 2018 då vi fick den där hemska, heta sommaren, och jag förstod då att någonting var i grunden riktigt, riktigt galet.. Våren 2022 gick jag med i rörelsen Återställ Våtmarker, och var då med på deras allra första motorvägsblockader.

Jag hade då länge känt en stor frustration över att absolut ingenting hände, att allting i samhället bara löpte på, som om vi inte befann oss mitt i en livsallvarlig kris. Jag antar att jag då var redo för mer radikala aktioner.

Här demonstrerar Git på Sergels torg i Stockholm tillsammans med Återställ Våtmarker
Här demonstrerar Git på Sergels torg i Stockholm tillsammans med Återställ Våtmarker

Varför är engagemanget viktigt för dig?

Därför att jag är mamma till två flickor som är unga vuxna idag, och som ska skapa sig ett liv och en framtid. Jag vill kunna se dem i ögonen och kunna säga att jag i alla fall har gjort det som jag kan och som står i min makt.

Vad skulle hända om du inte gjorde det?

Jag skulle må dåligt av att känna maktlösheten av att vara passiv, istället för att agera tillsammans med andra och på så sätt kunna åstadkomma någonting jag skapar ett hopp för framtiden.

Vad skulle du vilja säga till dem som vill, men inte vågar göra som du?

Du kan börja med ett litet steg i taget, och känna efter hur det känns. Prata med någon som har varit med, och bolla dina tankar med den personen.

Vad betyder det för dig att få ett ekonomiskt stöd?

Det betyder jättemycket. Idag har jag inget svängrum alls, så att kunna åka tåg till aktioner och kanske få råd att gå till tandläkaren, eller någon gång ha råd att fika med mina vänner, det skulle lätta på bördan oerhört mycket..

Här kommer du snart att kunna läsa mer om Git och den klimataktivism som hon genomför: